Titel: När Per Grund trolla bort vargarna.

Upptecknare: Louise Hagberg
Meddelare: Landstingsman Hans Halvarsson  År: 1917

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Överturingen

Han höll till på ett änge (själfväxt äng). Fick en kappe korn utaf hvar bonde för det han trolla bort vargarna. Fick följa med två personer och se när han trolla bort dem, och när han kom dit på ängen, då kasta han sig öfver ända och sparka med fötterna och slog med armarna och skar och gnisslade med tänderna och va som om han skulle ha en förskräcklig pina och så höll ´n på ett långt tag, till dess han var i ett dvallikt tillstånd, som han då låg i ett långt tag. Sen steg han upp och gick därifrån uttröttad och slumpen. Sen han legat så, steg han upp och gick därifrån, men då var han uttröttad och dåsig. De som var med honom betrakta honom med häpnad, och den platsen där han låg och tomma och trolla bort vargen heter än i dag "Tomman". När en häst lägger sig och rullar sig, kalla vi det för tomma. Vargarna kom i alla fall bort, och befolkningen trodde fullt och fast att det va han som trolla bort dem.

Ingen fick veta hur gammal han var, för då trodde han, att han skulle ha förlorat förmågan att trolla. Hände att prästgården brann, och alla kyrkböckerna. Då prosten skulle hålla husförhör hade han uppmanat dem att alla skulle gå för hvarför han skulle skrifva nya kyrkböcker enligt deras egna uppgifter. Alla upplyste på förfrågan om sin ålder, men när han kom till Per Grund och prästen frågade hur gammal han var, så svara han på så sätt: "det vet jag inte, käringen min är 76 år och jag är mycket mycket gamlara, så jag är gammal som själfva satan" och med den upplysningen fick prästen vara belåten.

Vargarna gjorde en utvandring den tiden, det var omkring 40-talet, och de led af dem här i Medelpad. Var i en by, som hette Parteboda som han höll till i.

Nordiska museet. Frågelista. Trollkunniga I.